Behandelmethodes

ACT
Acceptance and Commitment Therapy – Leven naar je waarden!

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (ontwikkeld door Hayes, Wilson & Strosahl). Dit is een relatief nieuwe therapievorm met een wetenschappelijk theoretische basis.
Dit is een gedragstherapie die mensen helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment).

Tijdens je leven zullen naar positieve ook minder leuke situaties op je pad komen, dit is onoverkomelijk.
Om met de minder leuke situatie zo goed mogelijk om te gaan ligt de aandacht op het aangaan van een andere relatie met je gedachten.

NLP
Neuro Linquïstisch Programmeren

NLP is een methodiek die in de jaren 70 bedacht en ontwikkeld (door Hoogleraar linguïstiek John Grinder en student computerwetenschappen Richard Bandler) aan de Universiteit van California. door voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie.
NLP  is een effectieve en krachtige methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen.

Uitgangspunt van NLP is dat de mens in staat moet zijn om het leven prettig te vinden en ervan te genieten. Door een gebeurtenis kan dit vermogen worden aangetast. Die gebeurtenis is ingrijpend, ook een ogenschijnlijk onbelangrijke, of kleine gebeurtenis of opmerking kan een groot effect hebben op ons doen, denken, handelen en gedrag.

TA
Transactionele Analyse

Transactionele analyse (Transactional Analysis) is een onderdeel van de sociale psychologie en werd in 1958 (ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne).
Bij transactionele analyse gaan we ervan uit dat de ervaringen die de mens in zijn vroege leven heeft opgedaan, bepalend zijn voor de beslissingen die hij neemt. Dit kunnen positieve of negatieve beslissingen zijn, ook wel het script genoemd, die van invloed zijn op de kwaliteit van het leven.

RET
Rationeel-emotieve therapie

Rationeel-emotieve therapie of Rationeel-emotieve gedragstherapie (RET/REBT) is een vorm van psychotherapie waarbij zowel het verstand als het gevoel een belangrijke rol spelen. RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT) (ontwikkeld door Albert Ellis (1913-2007)).

Provocatief coachen

Provocatieve coaching is een prikkelende manier van helpen;
een unieke en persoonlijke cocktail van warmte, uitdaging en humor.
Er worden dingen gezegd, die niet snel gezegd worden. Zeker niet door een hulpverlener 😇
De basis elementen van deze bijzondere manier van coachen zijn:
Uitdagen: dingen doen of zeggen waartegen de cliënt zich juist verzet.
Warmte: de basis is de waardering van de hulpverlener voor de cliënt, inclusief al zijn of haar “tekortkomingen”.
Humor: zie het grappige van de situatie, dit geeft “lucht”.

Provocatief coachen kan effectief zijn als de klassieke benadering tekort schiet.

Positieve psychologie

Positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie. De grondleggers Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi gaven aan dat het binnen de positieve psychologie over drie onderwerpen gaat: positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde.
positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde,
positieve eigenschappen, zoals doorzettingsvermogen, vitaliteit en wijsheid,
positieve instituties oftewel manieren waarop instellingen een positief verschil kunnen maken binnen de maatschappij.

EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR is een zeer krachtige en effectief bewezen behandelmethode. Deze methode is ontwikkeld om (post) traumatische gebeurtenissen en vervelende ervaringen te verwerken.

Bowen behandeling

De Bowen Techniek is een eenvoudige, zeer doeltreffende holistische behandelingstechniek, waarbij op specifieke plekken van het lichaam korte rollende bewegingen over de spieren wordt gemaakt met duimen en vingers. Er wordt gewerkt op de fascie, bindweefsel wat een vlies vorm rond botten, gewrichten, lichaamsholten en spieren, wat in verbinding staat met de rest van het lichaam, waardoor er direct een hele diepe werking ontstaat. De behandeling stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam door een betere balans te zoeken waardoor pijn en klachten verminderen.
Tijdens de behandeling worden er steeds pauzes gehouden. Het lichaam heeft dan de gelegenheid de subtiele en fijne prikkelingen op te nemen en hun werk te laten doen. De Bowen Techniek wordt toegepast door gediplomeerde behandelaars en is inmiddels internationaal verspreid. Dit wordt in vele instellingen en settingen toegepast.
Door de milde techniek wordt deze behandeling ook vaak ingezet tijdens de palliatieve fase.
De kleding blijft aan tijdens deze behandeling.

Acces Bars

Access Bars is een methode door middel van 32 drukpunten die energiebanen vormen door en om het hoofd. Hierin liggen al je ideeën, gedachten, overtuigingen en emoties opgeslagen. Ieder drukpunt heeft een verbinding met een specifieke context in je leven. Er zijn drukpunten die in verbinding staan met jouw overtuigingen over communicatie, controle, creativiteit, daadkracht, dankbaarheid, geld, heling, lichaam, verdriet, veroudering, vreugde, etc..

Deze punten (ook wel bars genoemd) worden in verschillende combinaties zachtjes aangeraakt. Hierdoor ontlaadt alle informatie die daar(over) ligt opgeslagen. Hierdoor komt er meer rust in je hoofd, ruimte en ontspanning in je lichaam en creëer je nieuwe mogelijkheden in je leven. Je haalt als het ware oude blokkades weg om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden.

De behandeling zorgt voor ruimte om meer helpende overtuigingen en emoties te installeren. Zo kun je het leven gaan leven zoals je dat altijd al graag hebt willen leven, met meer rust, gemak, vreugde en overvloed.
Ook tijdens deze behandeling blijft de kleding aan.